Yhdeksän vuotiaan baarinpitäjäntyttären lempiruoka vuonna 1970 oli kaverini ystävänkirjan mukaan: Suklaapuuro.
Suklaapuuroa ei tarjoiltu baarissa. Suklaapuuron on täytynyt olla kouluruokalistalla Masalan kansakoulussa tai Siuntion kirkonkylän, Päivärinteen kansakoulussa, ja siellä olen tähän ruokaan ihastunut. Harvinaista herkkua. Mutta uskoisin edelleen pitäväni suklaapuurosta, joka on tuoreeltaan tehty koulun keittiössä (mannaryynit, maito, kaakaojauhe, vesi ja suola). Ehkä sen päälle sai ripotella sokeria ja lorauttaa päälle vähän maitoa, mutta niitä en muista. Suklaapuuron muistan.
Baariruoan rinnalla, ja sen vastapainona, kouluruoka oli mielestäni aina hyvää, vielä Virkkalan Kallen koulussakin (eli Virkkalan suomalaisessa yhteiskoulussa). Mutta kun se oli maksullista Lohjan lukiossa, jono oli liian pitkä ja huhu kävi käytävissä, että ... se ei olisi niin hyvää... ja kun kotona sanottiin, että olin liian lihava kaikesta solakkuudestani huolimatta, niin siihen loppui kouluruoan syönti. En edes käynyt maistamassa sitä lukioaikana. Mitä sitten syötiin? Centrumin huippuhalpoja hillomunkkeja tietenkin, kuumia sellaisia, niitä, joista hillo purskahti aina pitkin poskia, vaatteita tai lattiaa. Ja juotiin kahvia. Putosiko paino? No ei varmasti sillä dieetillä. Näin jälkikäteenhän on jo opittu, että ravitsemuksellisesti ja rahallisestikin se kouluruoka olisi ollut parempi vaihtoehto.
Nyt suomalaista kouluruokaa viedään New Yorkiin!
Jos olet New Yorkissa voit käydä paikan päällä modernin taiteen museossa; jos olet muualla, niin verkon välityksellä näkee aika paljon: http://newyork.seriouseats.com/2012/10/finnish-school-lunch-moma-exhibit.html?ref=pop_serious_eats_new_york
Museum of Modern Art
Cafe 2, 2nd Floor
11 West 53rd Street, New York, NY 10019 (map)
212-708-9400
moma.org
"If you're planning to visit the MoMA during the next two weeks, here's your chance to get a unique lunch with the price of admission. From now until October 12, MoMA is holding a special lunch series, Back to School: A Taste of Finland, featuring a meal inspired by school lunches served in Finland. Finland was the first country in the world to provide all students with free lunches in 1948. The lunch series is held in conjunction with MoMA's new exhibit examining the relationship between the concept of childhood and modern design, Century of the Child." (Source: moma.org)
My favourite school meal - as I have reported in my friend's book when I was nine years of age - was chocolate semolina, a porridge made of milk, semolina, coco powder and a bit of salt.
I've enjoyed my free school meals and because of them developed a taste for a healthy diet.
Thank you to all those involved in securing free school meals!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti