keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Tupakkaa ja toimiva jukeboxi



Ensimmäinen kommenttini Aunen Baarista koskee sitä, että tupakointi kuului asiaan noina päivinä. Se kiellettiin suomalaisissa baareissa vasta vuonna 2007, ja siirtymäkaudella vuoteen 2009 mennessä. 

Siuntion Aunen Baari oli kaksikerroksisessa puutalossa, jonka lautalattioiden välistä nousi yläkertaankin vahva tupakansavu. Molemmat veljeni aloittivat polttamisen, mutta minä jätin sen ensimmäisten kokeilujen jälkeen sikseen. Varmaan opettajat koulussa luulivat minun polttavan, kun se tupakanhaju aina pöllähti vaatteistani. Vaan mitäpä siitä hajusta, kun suurin ongelma oli se, etteivät silmäni meinanneet avautua aamuisin, vaan pysyivät pieninä viiruina pitkälle koulupäivään. Ääreisverenkierto on tosi heikkoa, ja siitä johtuen kylmänsietokykyni on hyvin matalalla. Keuhkot ovat kuitenkin toimineet ihan hyvin vielä tähän päivään asti.  

Aunen Baari, Siuntiossa, sisäkuva jossa mukana Aune
Aunen Baari, Siuntiossa 1971 - 1979, Aune kuvassa.

Baarin jukeboxin musiikki tulvi korviimme aamusta iltaan, ja liiankin tutuksi tulivat jotkin toistuvasti soitettavat kappaleet kuten ensin alkuun Irma oi Irma kaipaan lemmenlääkintää...;  Kissankultaa; LaPaloma, jota lauloi Eino Grön;  Kyyneleet, kyynelet nyyhkytti Paula Koivuniemi; Jos vielä oot vapaa hoilasivat Matti ja Teppo ja Pettäjän tiestä Taisto Ahlgren; Oot hyvännäköinen hehkutti Markku Aro ja Frederik vain Jotain yritti ja Pertti Metsärinteen yhtye hauskuutti sorsan ja hirvenmetsästyksellä.

Nämä olivat aiempien vuosien satoa; vuoden -71 hittejä, jotka soivat 10-vuotiaana korvissani, ja jotka nyt kuulostavat niin kovin tutuilta, olivat: Tein tein vain matkaa... eli lakeuden kutsu; Ei kenenkään lähimmäinen, jonka lauloi Hortto Kaalo; Herrojen kanssa pellon laidassa lauloi Carola;  Kirjoita postikorttiin kirkui Muska; Sua vain yli kaiken mä rakastan tunnelmoi Leif.

Kuulostaako tutulta? Nuorten lasten musiikkikorvaan sopi paremmin Jake Nymanin listat, joita yritimme nauhoittaa jossain välissä, mutta koulupäivän päätteeksi sitä aikaa jäi yllättävän vähän. Baarissa piti auttaa aina jossain hommassa.  

Mutta, siitä musiikista vielä sen verran, että pahimmasta päästä, silloin kun levyt toistuivat monta kertaa illassa, olivat mielestäni seuraavat: Äideistä parhain sä oot...; Sininen ja valkoinen; Koitere, Karjalan helmi; Nainen tummissa; Niin paljon kuuluu rakkauteen; Korso, Kerava ja Järvenpää...; Las Palmas;  Amarillo; Dirlanda; ja vielä vuotta myöhemmin suosioon nousseet Nosta lippu salkoon; Istun ullakolla yksinäin; Varrella virran; Apinamies; Kättä päälle ja käsirahaa... Lista jatkuu, mutta lopetan nyt tähän vuoden 1973 tuttavuuksiin. Olin silloin 12-vuotias.

Baarissa aikuisemmalla iällä käyneinä asiakkaina ehkä haluaisitte kommentoida ja lisätä biisejä vuodesta 1974 eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti